På større båter er motoren innebygd i selve konstruksjonen. Hvis du skal ut på turer over flere dager og netter, er det viktig at du har kunnskaper om motoren. Å kunne mye om motorer generelt er ikke nok, og modeller er forskjellige. I alle tilfeller må båten ha en verktøykasse med ekstradeler som muttere og skruer. Andre essensielle deler av motoren, som rør av gummi og plast, er anbefalt å ha med på lengre turer.
Ta en kikk på manualen
Når man får motorstopp er en pumpe ofte det som løser problemet. Før du legger ut på din første lange tur kan det være veldig hjelpsomt å ta en kikk på manualen. Hvis du skulle komme utfor en motorstopp på bølgende vil du helt sikkert ønske at du hadde lest deg opp på de mest grunnleggende funksjonene og delene, slik at du raskere kan fikse problemet. Det hjelper mye å ha lest seg opp på navn og bestanddeler av motoren, slik at du vet hva du må se etter når du merker at noe ikke fungerer som det skal.
Førstehjelpsutstyr til motoren
Båtmotorer er veldig kostbare, ja kanskje den dyreste delen av hele båten. Det er alltid bedre å forebygge slitasje og skade enn å reparere. Man vil absolutt ikke bli overrasket av et problem under en seiltur. Olje og rustfjerner bør alltid ligge i en reserve på båten i tilfelle noe skulle skje. Under reparasjoner klarer du deg ikke uten ekstra olje. Viktigst av alt er å ha minst ett ekstra sett av tennplugger, noe mange vil erfare å måtte bruke, og det samme gjelder for pluggnøkler. I verktøykassen skal man ha pipenøkler og fastnøkler til de mange forskjellige mutterne som man finner på motoren. Det er også veldig nyttig å bruke fuktdrivende spray når man jobber med reparasjoner, og sist, men ikke minst, husk å ta ekstra filter med på båten. Gamle og slitte motorfilter er en gjenganger når motorer får problemer og stopper opp.
Dobbelt opp av batterier
I tillegg til en velutstyrt kasse med verktøy og ekstradeler til motoren, er det andre objekter som inngår i båtens førstehjelpsutstyr. Batterier til lommelykt vil du ikke være foruten, det samme gjelder batterier til det elektroniske utstyret som GPS og radar. Solcellepanel er den vanligste energikilden på de nyeste båtene, men man kan aldri forsikre seg nok. Hvis du ikke bruker motorkraft, vil du også ha en energikilde mindre.