Sesongen for båtturer i Norge er i gang. Det er endelig varmt ute, og avisene melder om at kjøp av fritidsbåter er rekordhøyt i år. Det er flere grunner til dette, og en åpenbar grunn er at ferien i år må tilbringes i hjemlandet. Nordmenn må tenke nytt, og i stedet for å dra til Syden må vi finne på forskjellige aktiviteter her til lands. Sørlandet har i alle år vært et yndet sted for å feriere med fritidsbåter, men i år blir det også mer båtliv langs hele Norskekysten.
Fiske og seiling
Det er båter til enhver smak, og båten du kjøper eller leier avhenger av hva du vil gjøre på sjøen. Til fiske kan man skaffe både en åpen motorbåt eller en seilbåt. Seiling er noe helt for seg selv, og opplevelsen av å være på en seilbåt er helt annerledes enn opplevelsen av å dra ut i en rask motorbåt. Formålet med ferien har altså mye å si for hvilken type båt man bruker. I alle tilfeller må man belage seg på å bruke penger og tid på vedlikehold av båten.
Forsikring
Å bli båteier er en forpliktelse, og krever mer tid og interesse enn for eksempel å eie en bil. Det aller første man å gjøre er å finne en god forsikring som passer til deg. Båter må forsikres før du tar din første tur ut på sjøen. Inventar, elektronisk utstyr og den ytre konstruksjonen må forsikres mot skader forårsaket av vær og slitasje fra vannet, og selvfølgelig også mot eventuelle ulykker. Motoren er den dyreste delen av enhver båt, og denne må forsikres mot skader, uhell og eventuelle produksjonsfeil, selv om dette forekommer veldig sjeldent.
Forebygging og reparasjoner
Når deler av båten trenger reparasjon eller utskiftning, vil en god forsikring dekke dette. Alle essensielle deler av båten trenger en gjennomgang og en grundig sjekk av profesjonelle, og dette gjelder spesielt etter en hard vinter. Båter som ikke har vært under tak kan få små skader av is, frost og fukt. I norske værforhold varierer luftfuktighet og temperatur mye gjennom året, noe som kan slite på metall og andre materialer. Nye fritidsbåter i Norge er bygd for å vare i mange år før rust forekommer, men ingen metode for konstruksjon og metaller som er brukt i byggingen kan garantere for å holde seg rustfritt over mange år. Det er derfor viktig at man får profesjonelle i båthavner til å ta en sjekk på båten slik at man oppdager rustdannelse tidlig.
Noen deler av båten er mer utsatt for vær og vind enn andre, og dette gjelder blant annet master. Her kan rust danne seg og gjøre skade, og det er ofte ikke synlig for øynene til selv erfarne båteiere. Reparasjoner og vedlikehold tilbys i de fleste store båthavner.